
Project
Traingrape
Συστήματα Μόρφωσης-Μαυροδάφνη
Το πρόβλημα της μείωσης της παραγωγής οίνου είναι ιδιαίτερα οξυμένο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Η μείωση της παραγωγής οίνου παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα έπειτα από μείωση των πωλήσεων και κατανάλωσης οίνου λόγω του κορονοϊού.
Παράλληλα, η κατάσταση υγείας του πολλαπλασιαστικού υλικού και η εξάντληση των φυσικών πόρων απειλούν την αμπελουργική παραγωγή σε περιοχές της Ελλάδας, όπως της Πελοποννήσου. Η εφαρμογή νέων καλλιεργητικών πρακτικών του έργου Traingrape μπορεί να αυξήσει την παραγόμενη ποσότητα χωρίς την εξάντληση φυσικών πόρων, αλλά και να οδηγήσει σε αλλαγή των ποιοτικών χαρακτηριστικών δίνοντας την ευκαιρία της ανάπτυξης ακόμα και νέων προϊόντων.
Με την υλοποίηση του έργου Traingrape αναμένεται να αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό η παραγωγή της Μαυροδάφνης, αλλά και παρόμοιων ποικιλιών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα όπως η Σταφίδα. Η αύξηση αυτή θα οφείλεται τόσο στην ενίσχυση της στρεμματικής απόδοσης, αλλά και από την εύρεση νέων εκτάσεων, κατάλληλων για την παραγωγή ποιοτικών αμπελουργικών προϊόντων.
Επίσης, οι νέες πρακτικές θα οδηγήσουν σε μειωμένες ανάγκες για φυσικούς πόρους, ενώ με την εύρεση νέων κατάλληλων terroir στην περιοχή αναμένεται να προκύψουν προϊόντα με νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά προσδίδοντας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στους καλλιεργητές των τοπικών ποικιλιών όπως αυτών της Μαυροδάφνης. Η αύξηση της παραγωγής, αλλά και η δημιουργία διαφοροποιημένων προϊόντων αναμένεται να βοηθήσει τον κλάδο να ανταποκριθεί στην ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση οίνου και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της αμπελοκαλλιέργειας αλλά και του οίνου της περιφέρειας.
Η εφαρμογή των νέων καλλιεργητικών πρακτικών θα έχει σημαντικά οφέλη στα οικονομικά αποτελέσματα της εκμετάλλευσης, εξαιτίας κυρίως της αύξησης της παραγωγής ανά στρέμμα, αλλά και της ενδεχόμενης παραγωγής ποιοτικότερων προϊόντων, που θα στρέψει επιπλέον κοινό στην καλλιέργεια και εκμετάλλευση τοπικών ποικιλιών όπως της Μαυροδάφνης.


Traingrape
Συστήματα Μόρφωσης-Μαυροδάφνη
Το πρόβλημα της μείωσης της παραγωγής οίνου είναι ιδιαίτερα οξυμένο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Η μείωση της παραγωγής οίνου παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα έπειτα από μείωση των πωλήσεων και κατανάλωσης οίνου λόγω του κορονοϊού.
Παράλληλα, η κατάσταση υγείας του πολλαπλασιαστικού υλικού και η εξάντληση των φυσικών πόρων απειλούν την αμπελουργική παραγωγή σε περιοχές της Ελλάδας, όπως της Πελοποννήσου. Η εφαρμογή νέων καλλιεργητικών πρακτικών του έργου Traingrape μπορεί να αυξήσει την παραγόμενη ποσότητα χωρίς την εξάντληση φυσικών πόρων, αλλά και να οδηγήσει σε αλλαγή των ποιοτικών χαρακτηριστικών δίνοντας την ευκαιρία της ανάπτυξης ακόμα και νέων προϊόντων.
Με την υλοποίηση του έργου Traingrape αναμένεται να αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό η παραγωγή της Μαυροδάφνης, αλλά και παρόμοιων ποικιλιών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα όπως η Σταφίδα. Η αύξηση αυτή θα οφείλεται τόσο στην ενίσχυση της στρεμματικής απόδοσης, αλλά και από την εύρεση νέων εκτάσεων, κατάλληλων για την παραγωγή ποιοτικών αμπελουργικών προϊόντων.
Επίσης, οι νέες πρακτικές θα οδηγήσουν σε μειωμένες ανάγκες για φυσικούς πόρους, ενώ με την εύρεση νέων κατάλληλων terroir στην περιοχή αναμένεται να προκύψουν προϊόντα με νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά προσδίδοντας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στους καλλιεργητές των τοπικών ποικιλιών όπως αυτών της Μαυροδάφνης. Η αύξηση της παραγωγής, αλλά και η δημιουργία διαφοροποιημένων προϊόντων αναμένεται να βοηθήσει τον κλάδο να ανταποκριθεί στην ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση οίνου και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της αμπελοκαλλιέργειας αλλά και του οίνου της περιφέρειας.
Η εφαρμογή των νέων καλλιεργητικών πρακτικών θα έχει σημαντικά οφέλη στα οικονομικά αποτελέσματα της εκμετάλλευσης, εξαιτίας κυρίως της αύξησης της παραγωγής ανά στρέμμα, αλλά και της ενδεχόμενης παραγωγής ποιοτικότερων προϊόντων, που θα στρέψει επιπλέον κοινό στην καλλιέργεια και εκμετάλλευση τοπικών ποικιλιών όπως της Μαυροδάφνης.