image

iFUNFoods

Καινοτόμα Λειτουργικά Τρόφιμα: Ανάπτυξη, παραγωγή, χαρακτηρισμός, ιδιότητες

Βασικός σκοπός του έργου iFUNFoods ήταν η παραγωγή καινοτόμων τροφίμων με ακινητοποιημένες καλλιέργειες γαλακτικών βακτηρίων σε φυσικά πρεβιοτικά υποστρώματα (ξηρούς καρπούς, φρούτα, δημητριακά, κλπ). Αποτέλεσε ένα φιλόδοξο ερευνητικό έργο 3 ετών που επικεντρώθηκε στην απομόνωση νέων μικροβιακών στελεχών, στην κλιμάκωση τεχνολογιών για την παραγωγή προβιοτικών συστατικών, στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους, χρησιμοποιώντας μοντέλα πειραματοζώων και στην επιβεβαίωση των ωφέλιμων ιδιοτήτων τους, διεξάγοντας κλινικές μελέτες. Πρόκειται για μία καθετοποιημένη προσέγγιση που στόχευσε στην απομόνωση «άγριου» τύπου στελεχών γαλακτικών βακτηρίων από βιολογικά δείγματα, όπως παραδοσιακά ζυμωμένα τρόφιμα, την αξιολόγηση και τον χαρακτηρισμό τους και ακολούθως στην ανάπτυξη, αξιολόγηση και παραγωγή συμβιωτικών συστατικών τροφίμων που ενισχύουν τη ζωτικότητα και αυξάνουν το χρόνο ζωής των προβιοτικών στελεχών, προσφέροντας ωφέλιμες ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου.

 

Επιμέρους στόχοι του έργου

  • απομόνωση >50 νέων «άγριων» στελεχών γαλακτικών βακτηρίων από ελληνικά παραδοσιακά τρόφιμα (γαλακτοκομικά προϊόντα, λουκάνικα, κ.λπ.) και in vitro αξιολόγηση τους για προβιοτικές ιδιότητες,
  • ανάπτυξη ασφαλούς για τον άνθρωπο μεθοδολογίας/τεχνολογίας και σύμφωνα με τις αρχές HACCP για την αποτελεσματική και αποδοτική βιομηχανική ανάπτυξη γαλακτικών καλλιεργειών και ακινητοποίηση τους σε πρεβιοτικά υποστρώματα, που διασφαλίζουν τη διατήρηση των καλλιεργειών σε επίπεδα μεγαλύτερα ή ίσα των 7logcfu/g,
  • χαρακτηρισμός νέων στελεχών που επιφέρουν μία ωφέλιμη ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου,
  • επιβεβαίωση της επίδρασης της ακινητοποίησης τόσο στη διατήρηση της ζωτικότητας των κυττάρων κατά τη συντήρηση του τροφίμου, όσο και κατά την πορεία των κυττάρων στο γαστρεντερικό σύστημα με ωφέλιμες επιδράσεις στις ισορροπίες του μικροβιώματος του εντέρου,
  • ανάπτυξη ενός νέου καινοτόμου προβιοτικού συστατικού (καλλιέργεια ή ακινητοποιημένη καλλιέργεια) που μπορεί να αποτελέσει ένα νέο συστατικό υγείας για τη βιομηχανία τροφίμων,
  • ανάπτυξη ενός τουλάχιστον καινοτόμου τελικού προϊόντος το οποίο είναι ασφαλές για κατανάλωση και περιέχει γαλακτικά βακτήρια σε επαρκή ποσότητα σύμφωνα με τις συστάσεις της IPA Europe,
  • εμπλουτισμός των γνώσεων μας σχετικά με την αγορά των προβιοτικών τροφίμων και του σχετικού ανταγωνισμού,
  • εμπλουτισμός των γνώσεων της επιστημονικής και της επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και του ευρύ κοινού σχετικά το ρόλο της ακινητοποίησης στην προστασία των κυττάρων κατά την πέψη και την επίδραση της στις ισορροπίες του μικροβιώματος.

 

 

iFUNFoods

Καινοτόμα Λειτουργικά Τρόφιμα: Ανάπτυξη, παραγωγή, χαρακτηρισμός, ιδιότητες

Βασικός σκοπός του έργου iFUNFoods ήταν η παραγωγή καινοτόμων τροφίμων με ακινητοποιημένες καλλιέργειες γαλακτικών βακτηρίων σε φυσικά πρεβιοτικά υποστρώματα (ξηρούς καρπούς, φρούτα, δημητριακά, κλπ). Αποτέλεσε ένα φιλόδοξο ερευνητικό έργο 3 ετών που επικεντρώθηκε στην απομόνωση νέων μικροβιακών στελεχών, στην κλιμάκωση τεχνολογιών για την παραγωγή προβιοτικών συστατικών, στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους, χρησιμοποιώντας μοντέλα πειραματοζώων και στην επιβεβαίωση των ωφέλιμων ιδιοτήτων τους, διεξάγοντας κλινικές μελέτες. Πρόκειται για μία καθετοποιημένη προσέγγιση που στόχευσε στην απομόνωση «άγριου» τύπου στελεχών γαλακτικών βακτηρίων από βιολογικά δείγματα, όπως παραδοσιακά ζυμωμένα τρόφιμα, την αξιολόγηση και τον χαρακτηρισμό τους και ακολούθως στην ανάπτυξη, αξιολόγηση και παραγωγή συμβιωτικών συστατικών τροφίμων που ενισχύουν τη ζωτικότητα και αυξάνουν το χρόνο ζωής των προβιοτικών στελεχών, προσφέροντας ωφέλιμες ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου.

 

Επιμέρους στόχοι του έργου

  • απομόνωση >50 νέων «άγριων» στελεχών γαλακτικών βακτηρίων από ελληνικά παραδοσιακά τρόφιμα (γαλακτοκομικά προϊόντα, λουκάνικα, κ.λπ.) και in vitro αξιολόγηση τους για προβιοτικές ιδιότητες,
  • ανάπτυξη ασφαλούς για τον άνθρωπο μεθοδολογίας/τεχνολογίας και σύμφωνα με τις αρχές HACCP για την αποτελεσματική και αποδοτική βιομηχανική ανάπτυξη γαλακτικών καλλιεργειών και ακινητοποίηση τους σε πρεβιοτικά υποστρώματα, που διασφαλίζουν τη διατήρηση των καλλιεργειών σε επίπεδα μεγαλύτερα ή ίσα των 7logcfu/g,
  • χαρακτηρισμός νέων στελεχών που επιφέρουν μία ωφέλιμη ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου,
  • επιβεβαίωση της επίδρασης της ακινητοποίησης τόσο στη διατήρηση της ζωτικότητας των κυττάρων κατά τη συντήρηση του τροφίμου, όσο και κατά την πορεία των κυττάρων στο γαστρεντερικό σύστημα με ωφέλιμες επιδράσεις στις ισορροπίες του μικροβιώματος του εντέρου,
  • ανάπτυξη ενός νέου καινοτόμου προβιοτικού συστατικού (καλλιέργεια ή ακινητοποιημένη καλλιέργεια) που μπορεί να αποτελέσει ένα νέο συστατικό υγείας για τη βιομηχανία τροφίμων,
  • ανάπτυξη ενός τουλάχιστον καινοτόμου τελικού προϊόντος το οποίο είναι ασφαλές για κατανάλωση και περιέχει γαλακτικά βακτήρια σε επαρκή ποσότητα σύμφωνα με τις συστάσεις της IPA Europe,
  • εμπλουτισμός των γνώσεων μας σχετικά με την αγορά των προβιοτικών τροφίμων και του σχετικού ανταγωνισμού,
  • εμπλουτισμός των γνώσεων της επιστημονικής και της επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και του ευρύ κοινού σχετικά το ρόλο της ακινητοποίησης στην προστασία των κυττάρων κατά την πέψη και την επίδραση της στις ισορροπίες του μικροβιώματος.

 

 

Συμμετέχοντες

logo
logo
logo
logo
logo

Συμμετέχοντες

logo
logo
logo
logo
logo
Μετάβαση στο περιεχόμενο