
Project
FOOD INNOVATION RI
Ερευνητική Υποδομή για την Ανάπτυξη Βιοδιεργασιών Τροφίμων και την Εκμετάλλευση Καινοτομιών
Το FOOD INNOVATION RI αποτελεί ένα έργο για την ανάπτυξη μίας κατανεμημένης εθνικής ερευνητικής υποδομής της Ελλάδας, που θα έχει ως στόχο να στηρίξει την έρευνα, την εκπαίδευση και την καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα, υλοποιώντας πρωτοποριακά ερευνητικά έργα και παρέχοντας πρόσβαση σε άριστες υποδομές, γνώση και προηγμένες υπηρεσίες σε ερευνητές και επαγγελματίες από τον ακαδημαϊκό και βιομηχανικό χώρο.
Το FOOD INNOVATION RI υλοποιείται από ένα δίκτυο ερευνητικών ομάδων και εργαστήριων του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο λειτουργεί ως Κεντρικός Κόμβος, καθώς και από άλλους 6 Ερευνητικούς Οργανισμούς της Ελλάδας που λειτουργούν ως διασυνδεδεμένοι περιφερειακοί κόμβοι. Οι Οργανισμοί αυτοί είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Το όραμα της ερευνητικής υποδομής FOOD INNOVATION RI είναι να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες στο εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές ερευνητικό οικοσύστημα, ενισχύοντας την υψηλή ποιότητα έρευνα, εκπαίδευση και καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα.
Για να επιτύχει το όραμά της, η FOOD INNOVATION RI έχει θέσει τρεις στρατηγικούς στόχους: α) την ενίσχυση της ικανότητας καινοτομίας του αγροδιατροφικού τομέα, β) τη δημιουργία
ενός ερευνητικού δικτύου αριστείας και γ) την παροχή ανοικτών υπηρεσιών πρόσβασης σε χρήστες.
Η αποστολή της FOOD INNOVATION RI είναι να προσφέρει τους αναγκαίους πόρους σε ερευνητές και επαγγελματίες από τον ακαδημαϊκό, εγχώριο και βιομηχανικό χώρο, προκειμένου να σχεδιάσουν, να αναπτύξουν, να εξελίξουν και να αξιοποιήσουν προϊόντα και συστατικά τροφίμων, διαδικασίες παραγωγής και νέες τεχνολογίες σχετικές με τον αγροδιατροφικό τομέα. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκεται η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας, η μείωση του κόστους παραγωγής, η αναβάθμιση της ποιότητας και της βιωσιμότητας του τελικού προϊόντος και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής του επίδοσης.
Κύριες δράσεις
Το παρόν έργο αφορά την τριετή φάση προετοιμασίας της FOOD INNOVATION RI, κατά την οποία υλοποιείται μια σειρά ενεργειών που περιλαμβάνουν:
• την υλοποίηση πρωτοποριακών ερευνητικών δράσεων, εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων στη βιοεπεξεργασία τροφίμων για ερευνητές από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό τομέα,
• ενέργειες δικτύωσης και συνεργασίας με ερευνητικούς οργανισμούς, τη βιομηχανία και ευρωπαϊκές ερευνητικές υποδομές,
• την ανάπτυξη προηγμένων υπηρεσιών και υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων, προσβάσιμων σε χρήστες από τον ακαδημαϊκό, δημόσιο και επιχειρηματικό τομέα,
• μια σειρά δραστηριοτήτων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας, της λειτουργικής δομής, της προσβασιμότητας και της μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας (sustainability) της υποδομής.


FOOD INNOVATION RI
Ερευνητική Υποδομή για την Ανάπτυξη Βιοδιεργασιών Τροφίμων και την Εκμετάλλευση Καινοτομιών
Το FOOD INNOVATION RI αποτελεί ένα έργο για την ανάπτυξη μίας κατανεμημένης εθνικής ερευνητικής υποδομής της Ελλάδας, που θα έχει ως στόχο να στηρίξει την έρευνα, την εκπαίδευση και την καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα, υλοποιώντας πρωτοποριακά ερευνητικά έργα και παρέχοντας πρόσβαση σε άριστες υποδομές, γνώση και προηγμένες υπηρεσίες σε ερευνητές και επαγγελματίες από τον ακαδημαϊκό και βιομηχανικό χώρο.
Το FOOD INNOVATION RI υλοποιείται από ένα δίκτυο ερευνητικών ομάδων και εργαστήριων του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο λειτουργεί ως Κεντρικός Κόμβος, καθώς και από άλλους 6 Ερευνητικούς Οργανισμούς της Ελλάδας που λειτουργούν ως διασυνδεδεμένοι περιφερειακοί κόμβοι. Οι Οργανισμοί αυτοί είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Το όραμα της ερευνητικής υποδομής FOOD INNOVATION RI είναι να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες στο εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές ερευνητικό οικοσύστημα, ενισχύοντας την υψηλή ποιότητα έρευνα, εκπαίδευση και καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα.
Για να επιτύχει το όραμά της, η FOOD INNOVATION RI έχει θέσει τρεις στρατηγικούς στόχους: α) την ενίσχυση της ικανότητας καινοτομίας του αγροδιατροφικού τομέα, β) τη δημιουργία
ενός ερευνητικού δικτύου αριστείας και γ) την παροχή ανοικτών υπηρεσιών πρόσβασης σε χρήστες.
Η αποστολή της FOOD INNOVATION RI είναι να προσφέρει τους αναγκαίους πόρους σε ερευνητές και επαγγελματίες από τον ακαδημαϊκό, εγχώριο και βιομηχανικό χώρο, προκειμένου να σχεδιάσουν, να αναπτύξουν, να εξελίξουν και να αξιοποιήσουν προϊόντα και συστατικά τροφίμων, διαδικασίες παραγωγής και νέες τεχνολογίες σχετικές με τον αγροδιατροφικό τομέα. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκεται η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας, η μείωση του κόστους παραγωγής, η αναβάθμιση της ποιότητας και της βιωσιμότητας του τελικού προϊόντος και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής του επίδοσης.
Κύριες δράσεις
Το παρόν έργο αφορά την τριετή φάση προετοιμασίας της FOOD INNOVATION RI, κατά την οποία υλοποιείται μια σειρά ενεργειών που περιλαμβάνουν:
• την υλοποίηση πρωτοποριακών ερευνητικών δράσεων, εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων στη βιοεπεξεργασία τροφίμων για ερευνητές από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό τομέα,
• ενέργειες δικτύωσης και συνεργασίας με ερευνητικούς οργανισμούς, τη βιομηχανία και ευρωπαϊκές ερευνητικές υποδομές,
• την ανάπτυξη προηγμένων υπηρεσιών και υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων, προσβάσιμων σε χρήστες από τον ακαδημαϊκό, δημόσιο και επιχειρηματικό τομέα,
• μια σειρά δραστηριοτήτων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας, της λειτουργικής δομής, της προσβασιμότητας και της μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας (sustainability) της υποδομής.