Project
FOOD INNOVATION RI
Ερευνητική Υποδομή για την Ανάπτυξη Βιοδιεργασιών Τροφίμων και την Εκμετάλλευση Καινοτομιών
Η FOOD INNOVATION RI αποτέλεσε ένα έργο που υλοποιήθηκε από 13 ερευνητικές ομάδες από 7 Πανεπιστήμια της χώρας μας με Συντονιστή Φορέα το Πανεπιστήμιο Πατρών με σκοπό τη δημιουργία μίας μοναδικής εθνικής ερευνητικής υποδομής στην Ελλάδα με αντικείμενο τη βελτίωση ή ανάπτυξη βιοδιεργασιών με εφαρμογές στην Αγροδιατροφή και την αξιοποίηση σχετικών τεχνολογιών. Η FOOD INNOVATION RI επικεντρώνεται στη δημιουργία και ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου το οποίο θα αποτελεί κόμβο για τον κλάδο της αγροδιατροφής αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών υψηλής στάθμης, την εκπαίδευση και κατάρτιση των χρηστών και την ενίσχυση της καινοτομίας του κλάδου της αγροδιατροφής. H FOOD INNOVATION RI για να το πετύχει αυτό επιδιώκει να αναπτύξει μοντέλα επιχειρηματικότητας τα οποία θα διευκολύνουν τους χρήστες, να παρέχει νέες γνώσεις και τεχνολογίες για παραδοσιακά τρόφιμα της ελληνικής βιομηχανίας, να παρέχει υπηρεσίες εξειδικευμένες υπηρεσίες που αφορούν τα ελληνικά παραδοσιακά τρόφιμα με σκοπό να ενισχύσει την καινοτομικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, καθώς επίσης και να αποτελέσει τον εθνικό κόμβο με το διεθνές οικοσύστημα σε θέματα καινοτομίας, έρευνας και εκπαίδευσης για τον κλάδο της αγροδιατροφής.
Κατά την προπαρασκευαστική φάση η FOOD INNOVATION RI ακολούθησε ένα τριετές πλάνο δράσεων το οποίο στόχευσε στη διεξαγωγή έρευνας υψηλής στάθμης, στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, στη ανάπτυξη μηχανισμών και διαδικασιών για την προώθηση τους στα ενδιαφερόμενα μέρη, στην αναβάθμιση του εξοπλισμού των συνεργαζόμενων φορέων, στην ανάπτυξη και καθιέρωση υπηρεσιών, στην προβολή και στη διεθνή δικτύωση της υποδομής, στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα καθώς επίσης και στην οργάνωση, λειτουργία και προσβασιμότητα της υποδομής και γενικότερα στην προετοιμασία της για να λειτουργεί ως ενιαία οντότητα. Η έρευνα της υποδομής επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών με παγκόσμια πρωτοτυπία σε προϊόντα όπως ο οίνος, η μπύρα, τα αποστάγματα, τα αλκοολούχα ποτά, οι αρχικές καλλιέργειες στην τυροκομία, το γάλα και το τυρόγαλα, τα προϊόντα αρτοποιίας και δημητριακών, τα προϊόντα του κρέατος. Επιπλέον, συνέβαλε στην ανάπτυξη νέων βιομηχανικών προϊόντων και λειτουργικών τροφίμων (functional foods), καθώς επίσης και στην εκμετάλλευση και αξιοποίηση παράπλευρων ροών της βιομηχανίας τροφίμων. Η FOOD INNOVATION RI έχει ως στόχο να εισαγάγει την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών με μεγάλη πρωτοτυπία (breaktroughs) στα τρόφιμα με διεπιστημονική συμβολή.
Επόμενος σταθμός για τη FOOD INNOVATION RI αποτελεί η εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη Φάση της Ωρίμανσης / Εδραίωσης και στη συνέχεια για τη Φάση της Λειτουργίας. Ως βασικός χρόνος εστίασης για τη μελέτη βιωσιμότητας της Ερευνητικής Υποδομής αποτέλεσε η Φάση της Ωρίμανσης (2 έτη) και τα πρώτα τρία έτη της Φάσης της Λειτουργίας. Στο πλαίσιο της μελέτης προσδιορίστηκαν το μάκρο και μίκρο-περιβάλλον της Ερευνητικής Υποδομής. Στη συνέχεια και μέσω μίας SWOT ανάλυσης προσδιορίστηκαν τα πλεονεκτήματα, οι αδυναμίες, οι ευκαιρίες και οι απειλές ώστε να εντοπιστούν ανερχόμενες ευκαιρίες και να προσδιοριστούν οι στόχοι και η στρατηγική της Υποδομής για την βιώσιμη ένταξη της στην αγορά. Όλοι οι απαραίτητοι πόροι για τη φάση της ωρίμανσης και τη φάση της λειτουργίας προσδιορίστηκαν και βάσει των προβλέψεων μίας πενταετίας καταρτίστηκε ανάλυση κόστους οφέλους εξετάζοντας τρία διαφορετικά σενάρια (αισιόδοξο, ρεαλιστικό, απαισιόδοξο). Τέλος, προσδιορίστηκαν οι δείκτες Net Present Value, Return on Investment και Payback time προκειμένου να εκτιμηθεί η προοπτική επιτυχίας και βιωσιμότητας της Υποδομής.


FOOD INNOVATION RI
Ερευνητική Υποδομή για την Ανάπτυξη Βιοδιεργασιών Τροφίμων και την Εκμετάλλευση Καινοτομιών
Η FOOD INNOVATION RI αποτέλεσε ένα έργο που υλοποιήθηκε από 13 ερευνητικές ομάδες από 7 Πανεπιστήμια της χώρας μας με Συντονιστή Φορέα το Πανεπιστήμιο Πατρών με σκοπό τη δημιουργία μίας μοναδικής εθνικής ερευνητικής υποδομής στην Ελλάδα με αντικείμενο τη βελτίωση ή ανάπτυξη βιοδιεργασιών με εφαρμογές στην Αγροδιατροφή και την αξιοποίηση σχετικών τεχνολογιών. Η FOOD INNOVATION RI επικεντρώνεται στη δημιουργία και ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου το οποίο θα αποτελεί κόμβο για τον κλάδο της αγροδιατροφής αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών υψηλής στάθμης, την εκπαίδευση και κατάρτιση των χρηστών και την ενίσχυση της καινοτομίας του κλάδου της αγροδιατροφής. H FOOD INNOVATION RI για να το πετύχει αυτό επιδιώκει να αναπτύξει μοντέλα επιχειρηματικότητας τα οποία θα διευκολύνουν τους χρήστες, να παρέχει νέες γνώσεις και τεχνολογίες για παραδοσιακά τρόφιμα της ελληνικής βιομηχανίας, να παρέχει υπηρεσίες εξειδικευμένες υπηρεσίες που αφορούν τα ελληνικά παραδοσιακά τρόφιμα με σκοπό να ενισχύσει την καινοτομικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, καθώς επίσης και να αποτελέσει τον εθνικό κόμβο με το διεθνές οικοσύστημα σε θέματα καινοτομίας, έρευνας και εκπαίδευσης για τον κλάδο της αγροδιατροφής.
Κατά την προπαρασκευαστική φάση η FOOD INNOVATION RI ακολούθησε ένα τριετές πλάνο δράσεων το οποίο στόχευσε στη διεξαγωγή έρευνας υψηλής στάθμης, στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, στη ανάπτυξη μηχανισμών και διαδικασιών για την προώθηση τους στα ενδιαφερόμενα μέρη, στην αναβάθμιση του εξοπλισμού των συνεργαζόμενων φορέων, στην ανάπτυξη και καθιέρωση υπηρεσιών, στην προβολή και στη διεθνή δικτύωση της υποδομής, στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα καθώς επίσης και στην οργάνωση, λειτουργία και προσβασιμότητα της υποδομής και γενικότερα στην προετοιμασία της για να λειτουργεί ως ενιαία οντότητα. Η έρευνα της υποδομής επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών με παγκόσμια πρωτοτυπία σε προϊόντα όπως ο οίνος, η μπύρα, τα αποστάγματα, τα αλκοολούχα ποτά, οι αρχικές καλλιέργειες στην τυροκομία, το γάλα και το τυρόγαλα, τα προϊόντα αρτοποιίας και δημητριακών, τα προϊόντα του κρέατος. Επιπλέον, συνέβαλε στην ανάπτυξη νέων βιομηχανικών προϊόντων και λειτουργικών τροφίμων (functional foods), καθώς επίσης και στην εκμετάλλευση και αξιοποίηση παράπλευρων ροών της βιομηχανίας τροφίμων. Η FOOD INNOVATION RI έχει ως στόχο να εισαγάγει την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών με μεγάλη πρωτοτυπία (breaktroughs) στα τρόφιμα με διεπιστημονική συμβολή.
Επόμενος σταθμός για τη FOOD INNOVATION RI αποτελεί η εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη Φάση της Ωρίμανσης / Εδραίωσης και στη συνέχεια για τη Φάση της Λειτουργίας. Ως βασικός χρόνος εστίασης για τη μελέτη βιωσιμότητας της Ερευνητικής Υποδομής αποτέλεσε η Φάση της Ωρίμανσης (2 έτη) και τα πρώτα τρία έτη της Φάσης της Λειτουργίας. Στο πλαίσιο της μελέτης προσδιορίστηκαν το μάκρο και μίκρο-περιβάλλον της Ερευνητικής Υποδομής. Στη συνέχεια και μέσω μίας SWOT ανάλυσης προσδιορίστηκαν τα πλεονεκτήματα, οι αδυναμίες, οι ευκαιρίες και οι απειλές ώστε να εντοπιστούν ανερχόμενες ευκαιρίες και να προσδιοριστούν οι στόχοι και η στρατηγική της Υποδομής για την βιώσιμη ένταξη της στην αγορά. Όλοι οι απαραίτητοι πόροι για τη φάση της ωρίμανσης και τη φάση της λειτουργίας προσδιορίστηκαν και βάσει των προβλέψεων μίας πενταετίας καταρτίστηκε ανάλυση κόστους οφέλους εξετάζοντας τρία διαφορετικά σενάρια (αισιόδοξο, ρεαλιστικό, απαισιόδοξο). Τέλος, προσδιορίστηκαν οι δείκτες Net Present Value, Return on Investment και Payback time προκειμένου να εκτιμηθεί η προοπτική επιτυχίας και βιωσιμότητας της Υποδομής.