
Project
Exploreopuntia
Αξιοποίηση του καρπού και του βλαστού του φραγκόσυκου στοχεύοντας σε καινοτόμες χρήσεις σε τρόφιμα
Σκοπό του ερευνητικού έργου ExploreOpuntia αποτέλεσε η αξιοποίηση διαφορετικών γενοτύπων ελληνικών ποικιλιών φραγκοσυκιάς (Opuntia ficus-indica) μέσω κατάλληλων διεργασιών ώστε να παραληφθούν τελικά προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Σε σύγκριση με άλλα φυτά, οι Opuntias παρέχουν ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων εκμετάλλευσης που προκύπτει από την επεξεργασία των διαφόρων τμημάτων τους. To έργο εστιάζει στην ολική αξιοποίηση των Opuntias για την παραγωγή αλεύρων, χρωστικών, ελαίου και βιο-προϊόντων χρησιμοποιώντας τον καρπό, νεαρούς βλαστούς γνωστούς και ως nopalitos, τους σπόρους και το φλοιό του καρπού, παραπροϊόντος της επεξεργασίας του φρούτου.
Επιμέρους Στόχοι Έργου
- διαχωρισμό του υδατοδιαλυτού και αδιάλυτου κλάσματος φραγκόσυκου για τη χρήση τους ως πρώτες ύλες διατροφής,
- ανάπτυξη νέων και βελτιωμένων τροφίμων με αυξημένα ποσοστά διαιτητικών ινών χρησιμοποιώντας το αδιάλυτο μέρος του φραγκόσυκου,
- αξιοποίηση του υδατοδιαλυτού μέρους του φραγκόσυκου ως υποκατάστατο σακχάρων και ως ενισχυτικό χρώματος για την παραγωγή νέων και βελτιωμένων τροφίμων,
- ενθυλάκωση των χρωστικών του φραγκόσυκου για την ενίσχυση της σταθερότητας της χρωστικής και την αξιοποίηση της στη βιομηχανία τροφίμων,
- ανάπτυξη τεχνογνωσίας που αφορά στη βιοτεχνολογική παραγωγή βακτηριακής κυτταρίνης και βιο-χρωστικών από απόβλητα της βιομηχανίας τροφίμων και υπολείμματα του φραγκόσυκου αντίστοιχα,
- ανάπτυξη τελικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας που περιέχουν άλευρο (σκόνη) φραγκόσυκου.


Exploreopuntia
Αξιοποίηση του καρπού και του βλαστού του φραγκόσυκου στοχεύοντας σε καινοτόμες χρήσεις σε τρόφιμα
Σκοπό του ερευνητικού έργου ExploreOpuntia αποτέλεσε η αξιοποίηση διαφορετικών γενοτύπων ελληνικών ποικιλιών φραγκοσυκιάς (Opuntia ficus-indica) μέσω κατάλληλων διεργασιών ώστε να παραληφθούν τελικά προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Σε σύγκριση με άλλα φυτά, οι Opuntias παρέχουν ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων εκμετάλλευσης που προκύπτει από την επεξεργασία των διαφόρων τμημάτων τους. To έργο εστιάζει στην ολική αξιοποίηση των Opuntias για την παραγωγή αλεύρων, χρωστικών, ελαίου και βιο-προϊόντων χρησιμοποιώντας τον καρπό, νεαρούς βλαστούς γνωστούς και ως nopalitos, τους σπόρους και το φλοιό του καρπού, παραπροϊόντος της επεξεργασίας του φρούτου.
Επιμέρους Στόχοι Έργου
- διαχωρισμό του υδατοδιαλυτού και αδιάλυτου κλάσματος φραγκόσυκου για τη χρήση τους ως πρώτες ύλες διατροφής,
- ανάπτυξη νέων και βελτιωμένων τροφίμων με αυξημένα ποσοστά διαιτητικών ινών χρησιμοποιώντας το αδιάλυτο μέρος του φραγκόσυκου,
- αξιοποίηση του υδατοδιαλυτού μέρους του φραγκόσυκου ως υποκατάστατο σακχάρων και ως ενισχυτικό χρώματος για την παραγωγή νέων και βελτιωμένων τροφίμων,
- ενθυλάκωση των χρωστικών του φραγκόσυκου για την ενίσχυση της σταθερότητας της χρωστικής και την αξιοποίηση της στη βιομηχανία τροφίμων,
- ανάπτυξη τεχνογνωσίας που αφορά στη βιοτεχνολογική παραγωγή βακτηριακής κυτταρίνης και βιο-χρωστικών από απόβλητα της βιομηχανίας τροφίμων και υπολείμματα του φραγκόσυκου αντίστοιχα,
- ανάπτυξη τελικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας που περιέχουν άλευρο (σκόνη) φραγκόσυκου.