image

SQF Food Safety Code

Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων

Το SQF Food Safety Code είναι ένα πρότυπο που καθορίζει τις απαιτήσεις για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων, το οποίο αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Safe Quality Food (SQFI), μέλος του Food Industry Association (FMI). Οι απαιτήσεις του προτύπου ανάλογα με τον σκοπό τους διαρθρώνονται σε 3 επίπεδα (1, 2 και 3). Η επιλογή του επιπέδου εξαρτάται από την έκταση της συμμόρφωσης που επιδιώκει να επιτύχει μία επιχείρηση. Το επίπεδο 2 του SQF Code έχει αναγνωρισθεί από τον οργανισμό GFSI (Global Food Safety Institute) ως ισοδύναμο με τα αντίστοιχα συστήματα BRCGS Global Standard for Food Safety, FSSC 22000 και IFS Food Standard.

Το SQF Food Safety Code απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην αλυσίδα των τροφίμων συμπεριλαμβάνοντας τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, τους υπεργολάβους και τους προμηθευτές εξοπλισμού, συσκευασίας, καθαριστικών, υλικών συσκευασίας και άλλων υλικών που μπορεί να έλθουν σε επαφή με τα τρόφιμα. Το SQF Code ταιριάζει κυρίως σε επιχειρήσεις που εξάγουν τα προϊόντα τους ή προμηθεύουν μεγάλες αλυσίδες λιανοπωλητών (super markets).

Η ανάπτυξη ενός συστήματος διαχείρισης σύμφωνα με το SQF Food Safety Code περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

  • Εγγραφή στην πλατφόρμα του SQFI: Η επιχείρηση εγγράφεται στη βάση δεδομένων του SQFI.
  • Ορισμός Υπεύθυνου SQF: Διορίζεται ένας υπεύθυνος για την ανάπτυξη και διαχείριση του συστήματος SQF.
  • Εκπαίδευση: Ο υπεύθυνος και το προσωπικό εκπαιδεύονται στις απαιτήσεις του προτύπου και στις αρχές του HACCP.
  • Ανάπτυξη Τεκμηρίωσης: Δημιουργία της απαραίτητης τεκμηρίωσης που περιλαμβάνει πολιτικές, διαδικασίες και αρχεία.
  • Εσωτερικές Επιθεωρήσεις: Διεξαγωγή εσωτερικών ελέγχων για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με το πρότυπο.
  • Επιλογή Φορέα Πιστοποίησης: Επιλογή ενός διαπιστευμένου φορέα πιστοποίησης για την πραγματοποίηση της εξωτερικής επιθεώρησης.
  • Εξωτερική Επιθεώρηση: Ο φορέας πιστοποίησης πραγματοποιεί την επιθεώρηση για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με το πρότυπο.
  • Διορθωτικές Ενέργειες: Ανάλογα με τα ευρήματα της επιθεώρησης, η επιχείρηση προβαίνει σε διορθωτικές ενέργειες.
  • Έκδοση Πιστοποιητικού: Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της επιθεώρησης και των διορθωτικών ενεργειών, εκδίδεται το πιστοποιητικό SQF.

Το επίπεδο δυσκολίας εξαρτάται από το επίπεδο της συμμόρφωσης που θα επιλέξει η ενδιαφερόμενη επιχείρηση. Η εφαρμογή και η πιστοποίηση του SQF Food Safety Code μπορεί να εξελιχθεί σταδιακά επιτυγχάνοντας αρχικά συμμόρφωση στις βασικές απαιτήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων, προχωρώντας  στη συνέχεια σε πλήρη συμμόρφωση αναφορικά με την ασφάλεια των τροφίμων και τέλος καλύπτοντας και τις απαιτήσεις του προτύπου που αφορούν στην ποιότητα των τροφίμων.

To SQF Food Safety Code στο επίπεδο 3 αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων με υψηλές απαιτήσεις και η συνεργασία της επιχείρησης με εξειδικευμένο σύμβουλο κρίνεται απαραίτητη. Η ανάπτυξη ενός λειτουργικού συστήματος, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της επιχείρησης θα βοηθήσει την επιχείρηση στην εύκολη εφαρμογή του.

Τα συστήματα SQF δεν είναι διαδεδομένα στην Ελλάδα και πιθανότατα να χρειαστεί να αναζητήσετε επιθεωρητές και φορείς πιστοποιήσεις από το εξωτερικό (Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Αυστραλία όπου αυτά τα συστήματα είναι πιο δημοφιλή), οι οποίοι θα πρέπει να είναι εγκεκριμένοι από το SQFI για τη διεξαγωγή ελέγχων και την έκδοση σχετικών πιστοποιητικών.

Η διαδικασία της πιστοποίησης περιλαμβάνει έλεγχο της συμμόρφωσης της επιχείρησης με τις νομοθετικές απαιτήσεις που αφορούν στην ασφάλεια των προϊόντων της, έλεγχο της υλικοτεχνικής υποδομής, έλεγχο του συστήματος διαχείρισης που έχει αναπτύξει και εφαρμόζει ανάλογα με το επίπεδο συμμόρφωσης που έχει επιλέξει. Τα πιστοποιητικά ισχύουν συνήθως για 12 μήνες.

Το SQF Food Safety Code καλύπτει από βασικά θέματα ασφάλειας και νομιμότητας των τροφίμων μέχρι τις πιο ειδικές απαιτήσεις που αφορούν στην ασφάλεια και ποιότητα των τροφίμων. Αποτελεί ένα εργαλείο για την εκτίμηση του επιπέδου συμμόρφωσης της επιχείρησης με τις διεθνής προδιαγραφές. Στην Ελλάδα το σύστημα δεν είναι διαδεδομένο και οι επιχειρήσεις καταφεύγουν σε αυτό κυρίως για να ικανοποιήσουν απαιτήσεις συγκεκριμένων πελατών. Όπως και όλα τα συστήματα παγκόσμιας αναγνώρισης, έτσι και αυτό, αποτελεί χρήσιμο εφόδιο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε εξαγωγές προϊόντων κυρίως στις ΗΠΑ και Αυστραλία.

Ο χρόνος ανάπτυξης και εγκατάστασης επηρεάζεται από την πολυπλοκότητα των διαδικασιών παραγωγής, τον αριθμό των μονάδων που θα πιστοποιηθούν, τον αριθμό του προσωπικού, τη δέσμευση της επιχείρησης και τις παρεμβάσεις που τυχόν απαιτούνται για τη συμμόρφωση της υλικοτεχνικής υποδομής. Για μικρές επιχειρήσεις που δεν απαιτούν σημαντικές αλλαγές στην υλικοτεχνική υποδομή και καλύπτουν τις νομοθετικές απαιτήσεις ο χρόνος κυμαίνεται από 2 έως 6 μήνες. Ο χρόνος για τη διεξαγωγή και της πιστοποίησης εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των επιθεωρητών καθώς είναι πιθανόν να απαιτηθεί η παρουσία επιθεωρητή από το εξωτερικό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο